Πώς να μη σας εξαπατήσουν σε ιστοσελίδες γνωριμιών

Πώς να μη σας εξαπατήσουν σε ιστοσελίδες γνωριμιών

4 Μαρτίου 2020

Τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι αναφορές γυναικών, που έπεσαν θύματα απάτης από άνδρες σε ιστοσελίδες γνωριμιών. Μάλιστα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ, όπου οι συγκεκριμένες διαδικτυακές υπηρεσίες είναι εξαιρετικά δημοφιλής, έχουν αναφερθεί ακόμη και περιπτώσεις βιασμών.

Διεθνώς έχουν αναπτυχθεί διάφορες εταιρίες που ειδικεύονται στην δημιουργία προγραμμάτων τα οποία αποτρέπουν την δράση αυτών των ανθρώπων. Ο ελληνικής καταγωγής Νίκος Τσινόνης, συνιδρυτής της εταιρίας Scamalytics πρότεινε στη βρετανική εφημερίδα Independent 10 συμβουλές για όσους – άνδρες ή γυναίκες – χρησιμοποιούν ιστοσελίδες γνωριμιών.

1. Οι συνομιλίες σας να περιορίζονται στην ιστοσελίδα γνωριμιών: «Είναι πολύ σημαντικό ο διάλογος με κάποιον άγνωστο να περιορίζεται στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της συγκεκριμένης ιστοσελίδας γνωριμιών» δηλώνει ο κ. Τσινόνης τονίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο κάποιος κακόβουλος χρήστης δεν θα μπορέσει να σας κάνει κακό καθώς οι υπέυθυνοι της ιστοσελίδας θα μπορέσουν να τον εντοπίσουν αμέσως.

2. Αποκλείστε καθέναν που σας φαίνεται ύποπτος: Αν κάποιος χρήστης επιδείξει επιθετική συμπεριφορά, η ιστοσελίδα μπορεί να λάβει τα απαραίτητα μέτρα κι εσείς μπορείτε με ένα κλικ να του απαγορεύσετε να επικοινωνήσει μαζί σας.

3. Γνωρίστε αρκετά καλά κάποιον πριν δεχθείτε να τον συναντήσετε από κοντά: Μην βγάλετε βιαστικά θετικά συμπεράσματα για κάποιον που ουσιαστικά δεν γνωρίζετε, μόνο και μόνο επειδή σας αρέσουν όλα αυτά που γράφει στην ανταλλαγή των μηνυμάτων. Μην ξεχνάτε ποτέ ότι ο συνομιλητής σας είναι ένας άγνωστος, τον οποίο πρέπει να γνωρίσετε καλά σταδιακά και χωρίς βιασύνες.

4. Ζητήστε από έναν φίλο σας να σας πει την γνώμη του. Μερικές φορές το μυαλό μας μπορεί να μας κάνει αν πιστέψουμε ότι έχουν συναντήσει τον ιδανικό σύντροφο, ενώ δεν αποκλείεται ο συνομιλητής μας να είναι ένας απατεώνας.

5. Κάντε μια έρευνα στο διαδίκτυο: Αναζητείστε φωτογραφίες του συνομιλητή σας στο Google, ελέγξτε αν οι φωτογραφίες που σας στέλνει ανήκουν σε κάποιο άλλο πρόσωπο και δείτε εάν διατηρούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν κάτι σας προβληματίζει, μην διστάσετε απλά να σταματήσετε να μιλάτε με αυτόν τον άνθρωπο.

Αν πάλι έχετε φτάσει στο σημείο να προχωρήσετε στο επόμενο βήμα και να συναντήσετε από κοντά τον διαδικτυακό συνομιλητή σας θα πρέπει να λάβετε πολύ συγκεκριμένα μέτρα:

6. Η συνάντηση να γίνει σε δημόσιο χώρο, παρουσία άλλων ανθρώπων. Μην ξεχνάτε ότι ακόμη είναι ένας άγνωστος, ακόμη κι αν αυτή είναι η δεύτερη ή τρίτη φορά που συναντιέστε από κοντά.

7. Ενημερώστε τους φίλους σας. Πείτε σε κάποιον φίλο που εμπιστεύεστε ότι θα βγείτε με τον διαδικτυακό φίλο σας και ενημερώστε τον για το σημείο όπου θα βρίσκεστε. Πείτε στον φίλο σας ότι θα επικοινωνήσετε μαζί του μόλις τελειώσει το ραντεβού σας για να περιμένει τηλεφώνημά σας.

8. Μην πιείτε πολύ αλκοόλ στο πρώτο ραντεβού. Το ποτό θα μειώσει την κρίση και τις αντιστάσεις σας και ενδεχομένως το ραντεβού να τελειώσει με εσάς να κάνετε κάτι που θα το μετανιώσετε.

9. Μην τον καλέσετε στο σπίτι σας από το πρώτο ραντεβού. Ακόμη κι αν διαπιστώσετε ότι τα πάτε πολύ καλά με αυτόν τον άνθρωπο μην τον φέρετε στο σπίτι σας, αλλά ούτε να δεχθείτε να πάτε στο δικό του σπίτι.

10. Μην φοβηθείτε να τον παρατήσετε και να φύγετε. Θυμηθείτε ότι στο διαδίκτυο καραδοκούν άνθρωποι που θα επιδιώξουν να σας βλάψουν Στις διαδικτυακές γνωριμίες είναι πολύ πιθανό να γνωρίσετε κάποιον που υπό άλλες συνθήκες δεν θα συναντούσατε ποτέ. Αν κάποια στιγμή νιώσετε άβολα με το0ν άνθρωπο που συναντήσατε, αν κάτι δεν πάει καλά μαζί του, απλά φύγετε. Η προσωπική σας ασφάλεια πρέπει αν ειναι η ύψιστη φροντίδα σας.

Source: www.thetoc.gr

Γράψτε μια απάντηση